Een schild onder gedeeld in twee delen, het bovenste weer gevierendeeld, elk goud met rood of zwarte leeuwen, het onderste deel verdeeld in drie verticale vlakken (groen, wit, groen), afgedekt met een kroon met vier bladeren, vastgehouden door twee bruine leeuwen en onderschreven met “sterker door strijd”. Het schild van Rotterdam beschrijven is niet makkelijk. Hoe komt het dat dit schild zo ingewikkeld is? En waar komt sterker door strijd vandaan? Om de oorsprong van het stadswapen van Rotterdam te vinden is het belangrijk om de geschiedenis achter de stad en zijn wapen te ontdekken.
Geschiedenis van Rotterdam
De geschiedenis kent Rotterdam niet als de wereldstad die we nu kennen. Het is begonnen als klein vissersdorp aan de Rotte. Ondanks zijn toen nog kleine bestaan kreeg Rotterdam toch in 1328 voorrechten en in 1340 zelfs stadsrechten. Toch blijft Rotterdam nog lang een kleine stad. In 1572 ligt Rotterdam onder aanval van de Spanjaarden, een aantal weten de stad binnen te komen en zorgen voor veel onrust en bloedvergieten. Rotterdam wordt vervolgens verlaten door de Spanjaarden en de rust keert terug. Aan het eind van de zestiende eeuw, na de tachtigjarige oorlog, wordt de haven en verdediging van Rotterdam uitgebreid. De handel nam toe maar zelfs tijdens de gouden eeuw wordt de meeste handel gevoerd door Amsterdam. Pas na 1850 beginnen zakenmannen potentie te zien in de Rotterdamse haven en gaan investeren. Kort erna groeide het inwonersaantal exponentieel. Haven na haven werd aangelegd en de stad groeide uit tot de grootste haven van Nederland. In 1940 wordt Rotterdam gebombardeerd door het Duitse leger, van de haven blijft weinig over en daarmee ook van de economie.
Ontstaan van het wapen van Rotterdam
Het ontstaan van het wapen van Rotterdam gaat eeuwen terug naar de 14e eeuw. De oudst bekende zegels van Rotterdam dateren terug naar 1351. Hierop zijn slechts de drie verticale vlakken te zien met een horizontale streep door het middelste vlak. Op een van de twee zegels zijn ook twee staande leeuwen te zien beiden aan de buitenste twee vlakken. De drie verticale vlakken met horizontale streep zouden de Rotte met de dam afbeelden, in het huidige wapen zijn dit de groene en witte strepen. De oudste versie van het huidige wapen staat op een zegel uit 1506. waar het schild wordt afgebeeld in de poortopening van een burcht. hoewel er na deze zegel nog wel versies van het schild zijn met kleine variaties, blijft de basis hetzelfde. De leeuwen aan wederzijden van het schild worden zelden gebruikt op zegels. Pas als drukwerk wordt uitgevonden wordt het wapen van Rotterdam steeds vaker met de leeuwen afgebeeld.
Betekenis van sterker door strijd
Het schild van Rotterdam is onderschreven door het motto sterker door strijd. Hoe Rotterdam aan dit motto is gekomen en wat de betekenis is van sterker door strijd verschilt van de geschiedenis van het stadswapen. Een stad kan namelijk niet zelf een wapenspreuk of een motto instellen, deze moet worden toegekend door de vorst. In het geval van Rotterdam was die vorst koningin Wilhelmina. Na de tweede wereldoorlog kreeg de stad zijn motto vanwege de moed en kracht die zijn hadden getoond tijdens de strijd tegen de Asmogendheden. Deze moed was niet alleen getoond tijdens het welbekende bombardement van Rotterdam maar ook tijdens alle andere verschrikkingen die Rotterdam heeft moeten doorstaan in de tweede wereldoorlog. Het motto werd toegekend in 1948 als een gebaar Rotterdammers moed in te spreken. Koningin Wilhelmina kende ‘sterker door strijd’ toe aan Rotterdam met de volgende woorden: “Als herinnering ook voor het nageslacht aan de moed en de kracht waarmede de bevolking van Rotterdam alle beproevingen van de oorlog heeft gedragen en het belangrijke aandeel dat zij genomen heeft in de bevrijding des vaderland.” De toenmalige burgemeester voegde de strijd tegen het water en het zand toe aan de betekenis van ‘sterker door strijd’.
De verhalen over de oorsprong van het Rotterdamse stadswapen lopen net zoals velen verhalen uit de geschiedenis veel uiteen. Dit komt doordat de verschillende data niet altijd overeen komen met daadwerkelijke gebeurtenissen in het verleden. Wat is volgens jou de betekenis en het ontstaan van het Rotterdamse stadswapen?
Anna-Maria is jouw Rotterdam Expert
Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan de rest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Rotterdam en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.