Rotterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Rotterdam tips van Jojanneke van den Bosch

leestijd: 6 minutenJojanneke Van Den Bosch

 

Naam: Jojanneke van den Bosch

Beroep: Performance mentor voor ambitieuze wereldverbeteraars bij Brave Changemakers. Verbetert daarnaast de wereld voor weeskinderen in Nederland met St. WeesWijzer, en doet online dingen bij TU Delft.

Leeftijd: 46. Helemaal okay!

Site: jojanneke & bravechangemakers & WeesWijzer

 

De smaakmakers van Rotterdam laten hun stad aan je proeven. Gerse gasten die tips en geheimen delen over hun favoriete stad. Lees vandaag het Rotterdam van Jojanneke. Ze maakt het verschil. Lees gauw verder en herontdek Roffa.

 

Jojanneke in Rotterdam

In 1993 woonde ik in Delft, en ging studeren aan de kunstacademie in Rotterdam. Ik werd pas Rotterdammer tijdens mijn afstuderen, toen ik ging samenwonen in het centrum. Toen leerde ik de stad pas echt kennen. Het duurt een tijdje voordat je Rotterdam verovert, en Rotterdam jou. Tegenwoordig gaat dat was sneller, omdat het gewoon één groot kunstwerk is. Maar in 1993 was dat anders. Harde ruwe werkstad met survivors.

Rotterdam is de meest veerkrachtige stad die ik ken. Daarom voel ik me er zo thuis. Je moet je best doen voor je stad. Dan doet de stad ook z’n best voor jou. En de stad veert terug. Ook als het hele hart eruit gebombardeerd is. Dan bouwen we de bende gewoon weer op. En dan nog mooier. Er werd trouwens ook geen pijn weggepoetst; de binnenstad is het mooiste litteken van de wereld. Loop er rond. Je ziet de met rode lampjes gemarkeerde brandgrens; de grens tussen het gebombardeerde gebied, en wat gespaard bleef. Het is een thuis geworden in de loop van de tijd. En voor je ‘t weet woon je er 23 jaar.

 

Eerste keer in Rotterdam

De eerste keer dat ik in Rotterdam was, bezocht ik met mijn ouders een oom en tante. Daar weet ik bijna niets meer van. Later, toen ik 8 jaar was, logeerde met mijn zus in het huis van diezelfde oom en tante, die dat weekend met vakantie waren. Ik ben opgegroeid in het oosten van het land, dus die eerste keer in de metro (GAAT DAT DING ECHT ONDER DE GROND!) en op het Binnenwegplein weet ik nog steeds. Het kwam toen op me over als een centrum met drie grote ‘pleinen’, in plaats van zo’n oud stadshart als Deventer, waar ik toen woonde. Al snel leerde ik toen de brute geschiedenis over ‘hoe dat zo is gekomen’. Het centrum en een ring daarbuiten was in 1940 compleet naar de gallemiezen gebombardeerd, dus alles was opnieuw gebouwd. Als ik terugkijk op mijn kinderblik, klopt dat beeld van ‘pleinen’ ergens wel; Schouwburgplein/Lijnbaan; het Binnenwegplein, en de ruimte voor de Hema, waar nu de Koopgoot is. Vroeger was dat één groot vlak, met een parkeerplaats.

 

Rotterdam in één woord

Rotterdam in 1 woord: weergaloos

 

Leukste Rotterdammer

Jules Deelder. Dat ‘ie er niet meer is, doet er weinig aan af. Maar onder de levenden: ik kan niet kiezen tussen Nico Haasbroek en Martin van Waardenberg. Nico weet 64 bijnamen van Rotterdammers. Mocht je Nico tegenkomen, vraag hem dan eens naar ‘Bord Rijst’ en ‘Meubeltje’ (blijft altijd als laatste op late feestjes hangen). Martin van Waardenberg maakte Rotterdam onvergetelijk door die ‘rondleidingsvideo’ op YouTube over Rotterdam. Die video kan ik echt zes keer achter elkaar kijken, en dan nog schiet ik in de lach. In het dierenrijk is Jacco de Otter mijn favoriet. Ben zijn vaste homie in Diergaarde Blijdorp. En daarnaast is de Rotterdammer op wie ik het meest trots ben: burgemeester Aboutaleb. Ik denk dat hij niet voor niets is verkozen tot de beste burgemeester van de wereld. Een sympathiek mens met gevoel voor verantwoordelijkheid, een gezond moreel kompas, en liefde voor de stad. #dolopAbou

 

Leukste uitje in Rotterdam

Over de Maas roetsjen met de Watertaxi. Uitzicht op de stad, wind door je haren. Daarna GT’s op terras van Hotel New York. Want daar is een op- en afstapplek.

 

Laatste keer Rotterdam uit

Nooit. Wanneer ik dood ben, mogen ze me in het Erasmus MC recyclen voor de wetenschap. Of uitstrooien tussen de Schotse Hooglanders in het Bergse Bos.

Lekkerste eten of drinken

Vongole saltate bij La Pizza in Blijdorp. Ik eet eigenlijk nagenoeg veganistisch, maar hier maak ik af en toe een uitzondering voor.. En verder kun je de lekkerste (omfietswaardige) hete chili-chips, kaas en wijn vinden bij Vermeyden op de Nieuwe Binnenweg. De beste patat is van Schipper Patat op het Schouwburgplein. Altijd leuke praatjes met die man.

 

Rotterdams icoon

Ontastbaar maar onvermijdelijk met stip bovenaan: het begrip ‘GERS‘*. Dat woord is geen enkele Rotterdammer ooit vergeten, en je hoort ‘t nog steeds. Verder: ’t is een beetje een inkopper, maar toch…de Erasmusbrug, omdat het je zo’n deel van de vrije stad maakt. Als je boven de Maas staat voel je: ik kan overal heen waar water gaat. Dat is dus precies dat gevoel dat emigranten op die plek hadden, toen ze vanaf de Cruise Terminal (die er pal naast ligt) op een Holland-Amerika Lijn schip stapten, op weg naar New York. Op weg naar een nieuw leven. Dat is ook zo mooi in Rotterdam. Je kunt altijd iets opbouwen. Dat wat je in New York kunt voelen, dat ‘If I can make it there, I can make it anywhere’, dat geldt wel in Rotterdam. Maar dan wel nuchter op je poten op de Lijnbaan. Nuchter, maar niet saai, want in Rotterdam zitten we hiero niet te wachten op een dooie met een dag verlof.

 

Rotterdam Erasmusbrug

 

Mooiste herinnering

Voor de eerste keer met de cabrio met open dak over de Erasmusbrug, en dan naar boven kijken. Ik was bijrijder die keer. Wel zo veilig. Ook memorabel was: het binnenvaren van de Erasmusbrug, in het begin van de jaren ‘90. Ik studeerde er toen aan de kunstacademie. Het was echt spectaculair, die zwaan die over de Maas z’n vaste plek vond.

 

Fijnste terras

Good old Westerpaviljoen. Niet het hipst, wel het vertrouwdst. Heb er een deel van mijn eerste boek geschreven. Gedeelde eerste plek: terras tegenover de aapjes en de Sumatraanse tijger in Diergaarde Blijdorp. Patatjes of een bakkie, snoet in de zon, helemaal fijn.

 

Uitgaan

Ben niet zo’n nachtvlinder, dus zal ik het bij het Pinball Museum houden? Uren flipperen. En daarna naar het terras van Hotel New York voor een wijntje met medeflipperaar Else. En dan òf naar de film bij Lantaren/Venster. In coronatijd: lekker random de stad rondbanjeren, ijsje van Capri of van de IJssalon, en de wereld is best wel perfect. Kinderhand is snel gevuld in Rotterdam, want eigenlijk is alles mooi.

 

Wil altijd nog

Varen op een bootje op de Rottemeren. Is er om welke reden dan ook nog niet van gekomen. Iedere keer als ik daar langs het water fiets, denk ik: waarom heb ik dat nog steeds niet gedaan?

 

Mooiste seizoen

Begin van de zomer. Lekker weer, terrassen prima, eindeloos wandelen door de stad. Altijd een bikini mee in de tas, want je weet nooit of het in-de-plomp-spring-weer is.

 

Restaurant

Lux. En Vicini. En verder is er tegenwoordig ZOVEEL lekkers in Rotterdam te vinden, dat het eigenlijk niet te doen is om wat te kiezen. Alle lijstjes op internet met de lekkerste restaurants in Rotterdam: geloof ze. En bestel vooral bij ze tijdens de coronatijd, ook nu er zoveel meer kan. We benne op de wereld om mekaar, etcetera. Help je lokale ondernemers zoals je ook jezelf zou helpen.

 

Favoriet vervoermiddel

De fiets. Ik heb een oud exemplaar (wordt niet gestolen). Ik hoef geen nieuwe.

 

Extra’s 

1.) Je leert Rotterdam pas kennen als je er rondfietst. Toen ik ging samenwonen in 1998, had ik er al vijf jaar gestudeerd. Maar als je er niet rondfietst, voel je de stad niet. Lopen helpt, maar fietsen geeft je sneller het gevoel van de structuur en de schaal van de stad.

2.) Schaatsbaan Rotterdam is geweldig. Het is voor mij een half uur fietsen om er te komen, maar is het altijd waard. Strak, hard ijs. En koek en zopie.

3.) Het besef dat er ZO ontzettend veel ramen zijn in Rotterdam, van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt, dat maakt het een schatkist die je nooit helemaal in je eentje zult uitdiepen. Gers!

4.) De binnenterreinen van de jaren ’30-wijken. Echt, je vindt er van alles. Tennisbanen, bassins met koikarpers, moestuinkassen, speeltuinen, en hier in de buurt ook een buitenzwembad met ligweide, pal achter de supermarkt. Zie je niks van aan de buitenkant. Zoom maar eens in op de satellietbeelden op Google. Dikke pret!

5.) Het wordt hier een beetje te druk naar mijn zin. Maar ja, moet ik ook maar niet bijdragen aan deze stadscampagne, haha.

6.) Echt niet leuk meer hier: de huizenprijzen. Het is schier onmogelijk om met een normaal salaris je wooncarrière te starten in Rotterdam in 2021. Dit is sowieso een nationaal probleem. Maar de snelheid waarmee de prijzen hier in de stad zijn gestegen, dat is gewoon ronduit asociaal en schokkend.

 

Mensen maken een stad…Onze gastbloggers vertellen wat Rotterdam zo bijzonder maakt.

Meer tips? bekijk dan de tips van Maarten Reijgersberg eens!

*GERS: Rotterdams dialect voor gaaf, in, geweldig.

 

Over Puur*

We kennen de locaties, de schepen, welke kapitein wel of niet in zijn hum is en waar de laatste favoriete locaties van de Rotterdammers te vinden zijn. Puur* Rotterdam is onafhankelijk, We organiseren vanuit onze filosofie Beleven * Genieten * Onthouden. We geloven dat een goed event of uitje een langdurig effect heeft. Een afterglow die klopt. Je team is extra sterk en extra verbonden na een denkwaardig uitje, stadswandeling, feest of boottocht. Vraag online vrijblijvend een offerte aan. Het zal je niet tegenvallen. We gaan namelijk voor Puur en echt. We staan klaar voor je dus mail of bel ons nu op 010 727 1205. Ja ook voor de beste coronaproof uitjes in Rotterdam op afstand. Extra verbindend en belangrijk.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief