Rotterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Havens in Rotterdam

Rotterdam heeft het grootste havencomplex van Europa en is daarmee een van de belangrijkste havens van de wereld. De Rotterdamse havens zijn van groot belang voor Nederland, maar ook voor Europa. Dagelijks komen er gemiddeld zo’n 80 zeeschepen de haven binnen varen die Europa voorzien van intercontinentale goederen. Het havencomplex van Rotterdam bestaat uit maar liefst 6 havens, Maasvlakte, Europoort, Botlek, Pernis, Eemhaven en waalhaven. Door zijn ligging is Rotterdam de perfecte plek voor een haven, het is goed verbonden met de zee, maar ook met zijn achterland via trein, weg, pijpleidingen en binnenvaart.

De geschiedenis van de Rotterdamse havens

Waalhaven Rotterdam
Waalhaven Rotterdam

De geschiedenis van het ontstaan van de Rotterdamse havens dateert terug naar de 13e eeuw toen er een dam werd aangelegd in de Rotte. Deze dam was bedoeld om de visserij toegankelijker te maken. Deze dam heeft eeuwen zijn doel volbracht, zelfs in de gouden eeuw werd het niet gebruikt als havenstad. Daar diende Amsterdam in die tijd voor. Na 1850 beginnen Zakenmannen potentie te zien in Rotterdam als echte havenstad. Ze verzamelen gemeenteraadsleden en investeerders om dit plan uit te voeren. Aan de Nieuwe Maas moeten nieuwe pakhuizen en kades komen. De nieuwe havenstad trekt niet alleen nieuwe handel, maar ook nieuwe inwoners voor de stad. Al snel merken handelaren dan de nieuwe maas niet voldoet. Het is te klein en niet bereikbaar genoeg. Daarom wordt de haven van Rotterdam in 1872 uitgebreid met de aanleg van de Nieuwe Waterweg. De Rotterdamse haven bloeide, en werd langzaam een van de grootsten. Toen in 1940 de tweede wereldoorlog uitbrak kwam ook Rotterdam en zijn haven onder het vuur. De haven lag in stukken en moest compleet opnieuw worden opgebouwd.

Rondvaart door de Rotterdamse havens

Borrelboot in Rotterdam
Borrelboot in Rotterdam

De Rotterdamse havens hebben dus een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis is pas echt goed te voelen tijdens een rondvaart door de Rotterdamse havens. De havens laten het echte beeld van Rotterdam zien, industrieel. Het havengebied is de reden dat Rotterdam tot zo’n grote stad heeft kunnen uitgroeien, en is dus erg interessant en leerzaam. Met een rondvaart door de Rotterdamse havens kom je alle geheimen te weten over de havens. Zo’n Rondvaart begint meestal in de haven van Rotterdam waar je prachtig uitzicht hebt op de skyline. Rustig vaar je vervolgens richting Europoort waar het industriegebied begint en dus ook de echte tour. Rondvaarten verschillen in aanbod. Het ene bedrijf gaat een kleiner rondje dan het andere. Zo beschikken sommige boten ook over een bar voor een drankje of zelfs een lekker borrelhapje. Ook verschilt het per bedrijf of er een gids beschikbaar is die alles vertelt wat er te vertellen valt.

Rondleiding door de havens van Rotterdam

Rondleiding Rotterdamse havens
Rondleiding Rotterdamse havens

In het industriële gebied van de havens van Rotterdam is het helaas niet mogelijk om een wandeling te maken. Als je toch zo dicht mogelijk bij de havens van Rotterdam wilt komen is een rondleiding de beste optie. Futureland is onderdeel van havenbedrijf Rotterdam op de Maasvlakte en dient als informatie centrum. Het is niet alleen toegankelijk voor werknemers maar ook voor publiek. Futureland biedt interactieve exposities, rondleidingen en speurtochten. Bij Futureland kun je Maasvlakte 2 verkennen per bus, boot, te fiets of met een gids. Dichter bij de Maasvlakte kun je als particulier niet komen.

Wat ook leuk is, is een wandeling door de stadshaven van Rotterdam. Loop lang de oude haven, een van de eerste havens van Rotterdam. Deze haven ligt nu midden in het centrum en is daarom omgebouwd tot uitgaansgebied, maar als je goed kijkt zie je de oude Haven Structuur nog goed terug. Onder leiding van een gids kom je alles te weten over deze fantastische plek en zijn rijke fantasie. Niet alleen gaat deze wandeling langs de oude haven, ook ontdek je de Leuvehaven in Rotterdam. De Leuvehaven ligt in het maritiem district en werd vooral gebruikt voor vishandel. Tijdens de tweede wereldoorlog is deze haven gebombardeerd, na de oorlog is deze heropgebouwd en is er plaats gekomen voor het maritiem museum. Nog een plek om indrukwekkende informatie te vinden over de Rotterdamse haven. Leuvehaven dient ook als opstap plek voor de watertaxi waarmee je vervolgens de mogelijkheid hebt om nog veel meer van de Rotterdamse haven te ontdekken zoals bijvoorbeeld Hotel New York.

Anna-Maria is jouw Rotterdam Expert

Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan de rest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Rotterdam en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.