Rotterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Architectuur in Rotterdam,

ontdek en vergaap je aan de mooiste skyline van Nederland

De Zuid-Hollandse hoofdstad Rotterdam wordt ook wel gezien als de architectuurstad van Nederland. Dat is ook waarom architectuurliefhebbers van heide en verre deze stad komen bezoeken. Van een adembenemende brug tot aan unieke woningen en van fabriek tot station, deze stad heeft het allemaal. Rotterdam, de stad die voor een groot deel in 1940 ten onder ging aan het bombardement. Nieuwbouw en wederopbouwarchitectuur komen samen in Rotterdam. Weinig historische gebouwen zijn na dit bombardement overgebleven. Toch zijn er nog een aantal pareltjes intact gebleven. Europa’s eerste wolkenkrabber, het Witte Huis, staat ook nog recht overeind. Nog voor het bombardement in 1940 stond Rotterdam al bekend om haar architectuur. Gelukkig zijn er een paar van deze kunstwerken bespaard gebleven en zijn deze nog altijd te bezoeken.

De Erasmusbrug

Erasmusbrug nacht
De Erasmusbrug in de nacht

Sinds 1996 is de Erasmusbrug het nieuwe beeldmerk van Rotterdam. Het ontwerp van dit stukje architectuur in Rotterdam bestaat uit een geknikte stalen pyloon van 139 meter hoog. Uit deze pyloon lopen twee keer zestien tuikabels richting het dek van de brug. De brug wordt onder anderen gebruikt als evenementen locatie, zoals bijvoorbeeld Wereldhavendag. Tijdens dit evenement wordt aandacht geschonken aan de haven van Rotterdam, dit is namelijk de grootste haven van Europa. Een ander groot evenement dat gehouden wordt bij deze brug is de Marathon van Rotterdam, het grootste hardloop event van Nederland. Rond april lopen er zo’n 200.000 sportievelingen mee en genieten er 900.000 anderen van de gezelligheid, muziek en lekker eten langs de lijn. Je ziet tegenwoordig de Erasmusbrug vaak prominent in beeld bij verschillende films en series, als de personages zich bevinden in Rotterdam. Vandaag de dag is Rotterdam geen Rotterdam meer zonder de Erasmusbrug!

De brug is ontworpen door architect Ben van Berkel. Bij het ontwerpen van dit bouwwerk was de vormgeving het uitgangspunt, later werd pas gekeken of deze ontwerpen ook technisch haalbaar waren. Deze vorm van architectuur wordt ook wel supermodernisme genoemd. De Erasmusbrug werd samengesteld in Vlissingen, waarna het per schip verplaatst werd naar Rozenburg. Op 13 april 1995 begeleidden vele schepen de pyloon van de Erasmusbrug naar haar bestemming. En op 4 september 1996 werd de brug officieel geopend door Koningin Beatrix.

De Rotterdam

Gebouw de Rotterdam
Gebouw de Rotterdam

De Rotterdam is een multifunctioneel architectuur gebouw ontworpen door O.M.A., het bureau van architect Rem Koolhaas. Zoals hij zelf zegt: “Vanaf elk perspectief ziet De Rotterdam er anders uit.” In de periode 1998-2001 werd het ontwerp van dit bouwwerk al gemaakt. Op 14 december 2009 ging de bouw van dit 162.000 m2 officieel van start.

Dit 149 meter hoge architectonische complex bestaat uit drie torens boven op een plint. Deze plint is voorzien van restaurants, parkeergarage en twee verdiepingen voor ontspanning. De Westtoren van De Rotterdam bestaat uit appartementen, de Middentoren bevat kantoren en in de Oosttoren is een hotel te vinden.

De Markthal

Markthal rotterdam
De Markthal Rotterdam

Een Rotterdams icoon is geboren, De Markthal! Als je fan bent van eten en unieke gebouwen, dan is dit architectonisch hoogstandje echt een aanrader om te bekijken tijdens jouw bezoek aan Rotterdam. De Markthal is de eerste plek in Nederland waar eten en slapen samenkomen. Het plan voor deze locatie is ontstaan nadat er steeds scherpere regels voor de verkoop van bijvoorbeeld vlees, vis en kaas in de buitenlucht ontstonden. Een overdekte markthal is niet alleen in Rotterdam te vinden, maar de combinatie met woningen maakt deze manier van architectuur uniek. Rotterdam is hiermee de eerste stad ter wereld waarbij een combinatie gemaakt is tussen deze twee. Het oppervlak van 11.000 m2 versierd met felle kleuren en vormen wordt ook wel de Horn of Plenty genoemd. De sfeer in dit gebouw is een echte uitnodiging om een rondje doorheen te wandelen en te genieten van het eten, de ambiance en de architectuur.

Het Witte Huis

Witte huis rotterdam
Het Witte Huis in Rotterdam

Een van de weinige stukken architectuur in Rotterdam die het bombardement heeft overleefd is het Witte Huis. Het Witte Huis is Europa’s eerste wolkenkrabber en werd gebruikt als kantoorgebouw. Om de sfeer van het gebouw te behouden is zo veel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Je kunt je honger stillen in het Eetlokaal dat in het gebouw zit, een sfeervol restaurant met een wekelijks wisselend menu. Het Witte Huis is in Art Nouveau stijl gebouwd, deze stijl is onder andere terug te vinden in de wit geglazuurde stenen van deze wolkenkrabber. Met een klein halfuurtje lopen vanaf Rotterdam Centraal, kun je het stukje architectuur van de stad bekijken. Maar wanneer je liever met de auto komt, kun je om de hoek je auto parkeren.

Kubuswoning

Als we het over de Rotterdamse architectuur hebben, mag de kubuswoning zeker niet ontbreken. Al meer dan 40 jaar horen de woningen bij de meest iconische gebouwen van de stad. De architect Piet Blom, wilde graag een dorp ontwikkelen middenin de grote stad. De huizen zouden gezien worden als bomen en het gehele complex als bos. Je hebt je vast een keer afgevraagd of het wel mogelijk is om in een kubuswoning te wonen, maar het kan toch echt! Het is alleen even passen en meten met meubels. De kubuswoningen liggen op een fantastische plek. Met Station Blaak, de Markthal en de Oude Haven om de hoek, heb je alles binnen handbereik. Ben je benieuwd hoe zo’n kubuswoning er nou van binnen uitziet? Voor de nieuwsgierige mensen is er een Kijk-Kubus geplaatst. Deze is elke dag geopend van 11:00 tot 17:00.

Ontdek Rotterdam

Je merkt al snel dat alle architectonische hoogtepunten van Rotterdam niet in één dag te bewonderen zijn. Soms kun je hier wel hulp bij gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht waarbij je langs verschillende delen van de stad komt en begeleid wordt door iemand die Rotterdam als zijn broekzak kent? Of laat je de fiets lekker liggen en kies je voor een vredige, maar zeer interessante wandeling? Je bent nooit uitgekeken op deze prachtige stad. Waar wacht je nog op? Rotterdam is van jou!

Anna-Maria is jouw Rotterdam Expert

Anna-Maria is Puur en verliefd op de stad. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en ontdekkingen. Sneller en eerder dan de rest. Ze zoekt voor jou de mooiste goudklompjes in de modder. Doel is om jouw Puur* Uitje onvergetelijk te maken. Niet alleen voor nu maar voor de komende jaren. Alles gaat om beleven * genieten * onthouden. Anna Maria blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in Amsterdam Rotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Rotterdam en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief