Rotterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Rotterdam voor de oorlog

De verdwenen stad

Hoe was Rotterdam vóór de oorlog. Wat maakt het zo anders toen en wat zien we nu nog? Wat is verloren gegaan en wat hadden we nog kunnen behouden? Samen met jou ga ik terug in de tijd naar de Maasstad van vóór de laffe bombardementen van 1940. Toen Rotterdam al een havenstad was maar nog niet vol wolkenkrabbers. Op zoek naar het gevoel van toen.

14 mei 1940 om half twee

Tijdens het kwartier dat Duitse vliegtuigen hun bommen losten boven Rotterdam stopte het Rotterdamse stadsleven van vóór de oorlog. Om half twee op 14 mei kwam er een eind aan het normale leven in een stad met haven historie en werd het hart er uitgerukt door explosies en vlammen. Tachtigduizend mensen werden dakloos en naar schatting kwamen negenhonderd mensen om het leven. Het historische centrum werd verwoest. Wat bleef was puin en verdriet.

Rotterdam was kneuterig en had de menselijk maat

Zoals zoveel Hollandse steden heeft Rotterdam planologisch alles meegemaakt. Een middeleeuwse stad dat langzaam van houtbouw naar stoere stenen ging. Pal aan de Rotte met droge voeten door een dam. Een koopmansstad met invloeden van overzeese gebieden. De haven was vol en het was druk. Een wijnhaven. Handel en handjeklap. Elke haven was nodig om op een veilige manier te laden en lossen. Rotterdam was de start van Hollandse handel. Vanuit deze plek gingen schepen via trekvaarten en Zuiderzee naar Hanzesteden, andere landen en andere handen. Ga lekker mee naar het verleden. Hier een mooie ingekleurde versie uit 1920.

Rotterdam Zeevischmarkt

Hoe zag de stad er toen uit?

Wel eens in Dordrecht geweest? Of Schiedam? Nou zo dus. Tikje deftiger. Meer ruwe zeebonken, rijke kantoren en alles een maatje groter. Wel veel pakhuizen met zicht op het water. Godshuizen om te bidden voor het behoud van mensen en schepen. Flink veel invloed van omringende steden qua architectuur en ornamenten. Het nuffige Den Haag was om de hoek en de zuunige Zeeuwen en Katwijkers hadden ook hun invloed. Handkarren en beurtschepen. Op vele hoeken ook een plek voor een natje en een droogje. Lekkere cafés en natuurlijk ook nautische winkels voor schippers en matrozen die op zoek waren naar touwen, spullen om schepen te repareren en kompassen om recht door zee te sturen. Uitkijken voor paardentrams en elektrische trams want ze rijden je zo van de sokken.

Varen in Rotterdam

In de stad van voor de oorlog was het altijd sneller om in plaats van paard en wagen van de ene wal naar de andere wal te sturen met een boot. Er kon ook veel meer. Passagiersschepen, stoomschepen, duwboten, loodsboten, zeilschepen en avontuurlijke pieremachochels. De haven van Rotterdam lag er vol mee. Vanaf de kade keken de havenbaronnen in hun deftige huizen uit op hun vloot.

Schepen vertrokken met kostbare ladingen en na speculatie en handel kwamen ze rijk beladen weer terug. Eigenlijk was de stad van toen perfect voor de handel van toen. Alles draaide om vertrouwen en alles was zichtbaar en kon gewogen en verhandeld worden.

Waar zie je nog het verleden van Rotterdam van vóór de oorlog?

Dat is gemakkelijk. Fietsen, varen of zwerven door de stad. Alleen of als onderdeel van een dagje uit in Rotterdam. De ruimte en het water maakt de stad tot een superplek voor een teambuildingdag. Hier een paar tips.

Dit is de beste wandeling door Hartje Rotterdam. Extra leuk met een borrelpauze onderweg of een proeverij.

Liever de dag vastleggen? Kies dan voor de Instagram wandeling van Rotterdam. Zo onthoud je de dag samen ook beter. Wandelen en fotograferen met je team, vrienden of favoriete collega’s.

Een fietstocht! Zoef. Zoef. Zoef door alle eilanden, over bruggen, langs de gebouwen uit alle tijden. Een geweldige Rotterdam gids laat je laag na laag zien. Zo komt de stad van nu maar ook de stad uit het verleden tot leven. Kijk hier naar alle fietstochten door Rotterdam.

Wij zijn Puur Rotterdam. Ventexperts met liefde voor de stad aan de Maas. Rauw, echt, trots en onverdund oprecht. We kennen de beste plekken, de mooiste boten, wat in corona tijd nog klopt of niet. Waar de laatste favoriete locaties van de echte Rotterdammertsss zijn. Vertrouw ons en vraag een vrijblijvende suggestie aan. We zijn er voor jou. Het leven is te kort om niet ECHTE verbinding te maken. Online of offline bedrijfsuitjes in Rotterdam.

Historisch beeldmateriaal via: Wikmedia Commons en Rotterdamkaart.nl Historisch beeldmateriaal via: Wikmedia Commons and Rotterdamkaart.nl. Alle andere foto’s van hedendaags Rotterdam zijn door mijzelf gemaakt.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief