Rotterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Historie van Rotterdam door een Rotterdammer

Historie van de stad Rotterdam. We beginnen bij het begin…De start van een GERSE stad!

geschiedenis van rotterdam blog

De geschiedenis van de stad Rotterdam

Er is niks te vergelijken met de geschiedenis van Rotterdam. Rotterdam is een échte stad van vechters, doeners en Rotterdammers hebben hun hart op de goede plek. Vol inspiratie en vol moed. De stad is niet te vatten in één verhaal. Het is een avontuur. Net zoals de historie. We nemen je mee naar het vroegste verleden. De tijd van Rotterdam nog een drassige plek was met het water als vijand. Rotterdam in de middeleeuwen was natuurlijk een totaal andere vibe dan het Manhattan Rotterdam van nu. Deze blog van Puur Rotterdam neemt je mee naar het ontstaan van Rotterdam.

De geschiedenis en het ontstaan van Rotterdam is een verhaal van eeuwen vechten, vallen en weer opstaan. Zo is de stad gemaakt. Zo zijn de inwoners gemaakt. Niet ouwehoeren maar poetsen. Geen woorden maar daden. We leren van de historie van de stad. daarom gaan we nu terug in de tijd. Zo leren we Rotterdam beter kennen.
geschiedenis van rotterdam blog

We beginnen bij het begin. Wat is de oorsprong van Rotterdam?

Echte goede gidsen hebben in Rotterdam veel te vertellen. Rotterdam is een stad die zich snel laat lezen. Oud en nieuw staat pal naast elkaar en de stijlen en stadsgrenzen schuren naast elkaar waardoor je snel ziet wat het OER van de stad is. Hoe is het allemaal begonnen daar aan de rivier de Rotte?

Hoe komt Rotterdam aan haar naam? Er komt een dam in de rivier de Rotte

Waar heeft Rotterdam haar naam aan te danken? Dit is eigenlijk heel simpel. Net zoals zoveel Hollandse steden begint het met het woord DAM. Een plek in het water waar het veilig was. Waar de vijand niet meer water was maar juist een vriend. In het jaar 1270 (of iets in die trant) was de dijk klaar. De Schielands Hoge Zeedijk. De voeten werden droog en men bouwde een dam in de rivier de Rotte. Snap je? Dam in de Rotter maakt Rotterdam! Zo ontstond de oorsprong van de haven. Zo ontstond de naam Rotterdam.

Dam
Net als Edam, Alblasserdam, en dat andere kleine stadje in Noord-Holland. Met die voelbalteam… ik kom even niet op de naam. Oh ja Amsterdam! Rotterdam is natuurlijk een prachtstad vol water en geweldig om te varen. Een plek waar je nu een boot kunt huren om te genieten van de mooiste vaartochten door Rotterdam. Maar voordat het zover was moest er nog veel werk worden verzet.
geschiedenis van rotterdam blog

Waar is de stad Rotterdam ontstaan. De geschiedenis van Rotterdam

Waar Rotterdam is ontstaan is makkelijk te beantwoorden. Rotterdam stad is ontstaan op de plek waar nu de Markthal pronkt. Daar was het begin van de wereldstad. Daar werd de dam geplaatst. Best wel een mooie constructie en niet te vergelijken met wat jij bouwt aan zee met schep en emmer om de woeste zee tegen te houden. De Markthal is onderdeel van de architectuurwandeling van Puur Rotterdam. Zo loop je van verleden naar het Rotterdam van nu. Zien is begrijpen en dit is een top wandeling door de havenstad Rotterdam.

Eb en vloed
De zee werd ooit tegengehouden door een dam met kleine spuigaten en sluizen. Daarin zat een deur zodat bij vloed de deuren in de dam automatisch werden dichtgedaan door het opkomende water van de Maas. Als het eenmaal weer eb was dan kon het overtollige water weer wegstomen… het Rotterwater dus. Rotterdam was geen speelbal meer van getijden maar hield het land droog met waterwerken.

Erasmus is de ziel van Rotterdam. Humanist en hervormer en deel van de historie van de Rotterdamse volksaard

De historie van Rotterdam kent veel beroemdheden. Herman den Blijker, Andre van Duin maar de beroemdste is natuurlijk Erasmus. Nee niet van de brug. Die brug is juist vernoemd naar de filosoof. Een man met een goede inborst die stond voor het goede van de mens. Hij was schrijver, filosoof, humanist en theoloog. Geboren in de stad Rotterdam in het jaar 1466. De late middeleeuwen van Rotterdam. Achtentwintig oktober om precies te zijn.

Italiaanse invloeden
Na zijn Italië reis en het schrijven van De Lof der Zotheid maakte hij Rotterdam extra onsterfelijk door alles te ondertekenen met zijn handtekening Desiderius Erasmus Roterodamus. De Maasstad is trots op haar inwoner en met de vele culturen is Rotterdam ook een voorbeeld van verdraagzaamheid en hervormingen vanuit het hart.

De Gouden eeuw. Hoe was het in de Rotterdamse geschiedenis?

Vanaf de veertiende eeuw tot ver in de Gouden eeuw groeide de stad Rotterdam. In de geschiedenis van Rotterdam lijkt dit ver geleden maar Rotterdam is ten opzichte van Romeinse steden nog jong. De havens waren de aorta en langs de kaden herrezen mooie gebouwen, deftige lindelanen en prachtige koopmanshuizen en pakhuizen vol goederen die van over de hele wereld de stad bereikten. Vervolgens vonden zij vanuit de haven weer hun weg naar klanten die zich vergaapten aan oriëntaalse kunst, specerijen en bomen en bommen. Het ontstaan van een echte stad aan het water.

Een wereldhaven in aanbouw. Hoe werd Rotterdam de grootste haven van haar tijd?

Tijdens de industrialisatie veranderende de wereld. Windenergie werd vervangen door steenkool en na de kolen kwam elasticiteit, prefab gebouwen, stoomschepen en de nieuwe wereld aan de overkant van de oceaan lonkte, het spoor kwam op gang. Een geluk was dat de Brielse Maas steeds ondieper werd. De ene zijn dood is de ander zijn brood. Rotterdam werd bijna onmogelijk om te bereiken met grote stoomschepen door verzanden. Er moest een oplossing komen!

geschiedenis van het water
Nederland is beroemd om onze geniale ingenieurs en zo ontstond het plan onder leiding van ingenieur Calland gewoon een nieuwe waterweg te graven. Zo los je problemen op want zoals we al eerder benoemden. Water was niet meer onze vijand maar een vriend.  Heel Rotterdams kreeg deze nieuwe waterweg de naam DE NIEUWE WATERWEG. Want dat was het natuurlijk. Niet meer en niet minder. In 1872 was deze af en dat zorgde voor een enorme boost, nieuwe havens werden aangelegd, onder andere de Maashaven en de Waalhaven. Een flinke nieuwe stap in de historie van Rotterdam.

geschiedenis van rotterdam blog
Havenarbeiders waren nodig en vanaf het platteland trokken mensen naar Rotterdam om daar hun geluk te vinden. Sommige bleven, anderen durfden zelfs nog verder te dromen en namen één van de grote schepen en waagden de oversteek naar nieuwe werelden. New York of zelfs nóg verder. Cruiseschip SS Rotterdam is een mooie echo van dit verleden. De Holland Amerika lijn is wereldberoemd. Rotterdammers waren inmiddels op heel de aarde te vinden.

Rotterdam voor en na de oorlog. De stad valt en krabbelt weer op

Voor de oorlog was Rotterdam al goed op weg om een welvarende stad te worden. Zoals in vele nadere steden worden in de negentiende eeuw veel grachten gedempt. Trams en auto’s moeten meer plek krijgen en het water is vaak een open riool dus dempen is de meest hygiënische oplossing in de ogen van de mensen uit deze tijd. De stad Rotterdam groeit en groeit en omringende dorpjes worden plots ook deel van de grote stad Rotterdam. Een klein Rotterdam is definitief geschiedenis. Kralingen, Spangen en Feijenoord zijn dorpen die plots Rotterdamse stadswijken worden.

Het bombardement
Het laffe bombardement van Rotterdam, wat uiteindelijk de start van de oorlog was, in Nederland laat diepe ellende en verdriet achter. Rotterdam van ooit verdwijnt. De littekens zijn openlijk te zien en te voelen tijdens de oorlogsjaren en ver daarna. De stad is in puin. De bezettingstijd bracht het slechtste maar uiteindelijk ook het goede in de mens naar boven. Want na de bevrijding werd Rotterdam sterker dan ooit tevoren.
troosteloos
De binnenstad was een troosteloze vlakke ruimte die stond te popelen om beter en sterker uit de strijd te komen. Alleen het Stadhuis van Rotterdam, de nieuwe Beurs aan de Coolsingel en een hevig vernielde Laurenskerk stonden nog half ongeschonden erbij. De kleine 900 doden en de bijna 2000 gewonden was een hevige klap en waren onnodig.

Was het nodig om helemaal opnieuw te beginnen en een nieuw Rotterdam te bouwen?

Sommige vinden dat er nog veel gered had kunnen worden. De beslissers uit die tijd net na de oorlog schreven aan de burgemeester dat het herstellen van de ongeveer 144 gebouwen teveel werk was. Men wilde opnieuw beginnen. Van een blanco canvas. Er moest een nieuwe stad komen met nieuwe allure. Doodzonde natuurlijk voor de gebouwen die men niet wilde herstellen.

puinruimen
Wateren als de Blaak en de Kolk werden zelfs gedempt met het puin van het oude vernielde Rotterdam. Hadden we dat nu anders gedaan? Zeker weten. Juist nu is water en uitzicht op water iets dat een stad menselijk maakt. Maar in het licht van die tijd met de wil om af te rekenen met oud en te herbouwen en een moderne stad te creëren is het ook wel te begrijpen. De geschiedenis is geschiedenis.

Rotterdam werd een stad met het gezicht naar de toekomst. Het Manhattan van Europa. Een skyline en een havenstad om trots op te zijn. Brede wegen, hoogbouw die de wolken raakten en krabbelden, wolkenkrabbers zoals niemand nog had gezien in Nederland.

En de stad van de toekomst dan? Hoe gaat Rotterdam eruit zien in het jaar 2040?

De Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière maakte een toekomstbeeld. Een documentaire met een venster naar het Rotterdam dat over twintig jaar werkelijkheid zou kunnen zijn. Best wel mooi om deze documentaire eens te bekijken. Wat is volgens hem belangrijk? Herbouw van het oude, verzoening met het verleden. De geschiedenis van Rotterdam is de leermeester van de toekomst. Hij ziet de gebouwen die niet meer bestaan als rusteloze geesten die door herbouw weer de stad compleet maken. Een kostbaar en prachtig plan dat natuurlijk in het licht van de huidige Corona crisis misschien een tikje te kostbaar is geworden maar de hoop en het plan is er in elk geval. De documentaire over Rotterdam in 2040 kun je hier bekijken.

Waar vind je nog meer historie in Rotterdam?

De historische stad Rotterdam beleef je het liefst natuurlijk te beste met een top gids. De wind door de haren, ontmoetingen met echte ondernemende Rotterdammers en een bezoek aan de beroemde Markthal. Ben jij geïnteresseerd in de historie van Rotterdam en wil je daarbij begeleid worden door een echte Rotterdamse expert? Boek dan hier je stadwandeling door Rotterdam en geniet van de voorpret.

Rotterdam en de oorlog is één van de meest populaire stadswandelingen in Rotterdam. Niet alleen over verwoesting maar ook over heldendom en de essentie waarom Rotterdam zo krachtig maakt. ‘Sterker door strijd’ is niets voor niets deel van het stadswapen. Geen woorden maar daden toch?

Geschiedenis van Rotterdam
Wil je echt alles weten over de geschiedenis van Rotterdam? Boek dan een bezoek aan Museum Rotterdam. Een deskundige en enthousiaste gids neemt je mee tijden de rondleiding en laat jou en je gasten nog meer Rotterdam en haar bewoners begrijpen.

De essentie van Rotterdam. Begrijp het heden door het verleden

Uiteindelijk start het in Rotterdam altijd met water. De Maas, de Rotte, de haven, de schepen. Dat is waar het allemaal mee begon en waar de stad nu haar bestaan aan dankt. Watersteden zijn ook anders dan andere steden. Het water is een natuurlijke scheidslijn tussen wijken. Eilanden ontstaan met elk hun eigen historie, dialect, gewoontes en soort bewoner. De geschiedenis van een stad wordt ook eerder bepaald door hoogte, getijden en de verhouding tussen mens en de rivier, haven of zee. Water is geschiedenis, verleden en toekomst. Soms wordt een gracht of haven gedempt en soms juist gegraven.

Varen en boothuren in Rotterdam

Onze favoriet is de floating dinner, varen door de oude havens en onderweg genieten van een heerlijk hapje. Waarom is deze boottocht zo goed? Niets is heerlijker dan van de stad te genieten en te proosten met elkaar terwijl de stad langzaam voorbij glijdt. De kapitein en eventueel een enthousiaste gids laat je meer weten over het uitzicht en onderweg geniet je van voor-, hoofd-, en nagerecht bij drie verschillende écht Rotterdamse restaurants. Zo zie je de historie van de stad Rotterdam extra scherp.

Favoriete restaurants? Die vind je hier:
We zijn fan van De Buik van Rotterdam.

Team Puur Rotterdam staat voor je klaar.

Over Puur.

Echte goede eventplanners zijn inspirators en budget bewakers in één. Experts op het gebied van events en kennen Rotterdam op hun duimpje. Weten precies wat klopt en wat goed is voor jouw event.

We kennen de locaties, de schepen, welke kapitein wel of niet in zijn hum is en waar de laatste favoriete locaties van de Rotterdammers te vinden zijn. Puur Rotterdam is onafhankelijk, We organiseren vanuit onze filosofie Beleven * Genieten * Onthouden. We geloven dat een goed event of uitje een langdurig effect heeft. Een afterglow die klopt. Je team is extra sterk en extra verbonden na een denkwaardig uitje, stadswandeling, feest of boottocht. Vraag online vrijblijvend d een offerte aan. Het zal je niet tegenvallen. We gaan namelijk voor Puur en echt. We staan klaar voor je dus mail of bel ons nu op 010 727 1205. Ja ook voor de beste Coronaproof uitjes in Rotterdam op afstand. Extra verbindend en belangrijk.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief